{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 21 Jul 2021

新世代媒體世界,「爆紅」唔再係幕前人士嘅專利,你睇ViuTV嘅Mike導(劉諾衡)及Agent L(曹梓冲)原本都係幕後,拍出極受歡迎的節目《ERROR自肥計劃》之後,連自己都紅埋一份。最近更與TAG HEUER合作拍攝宣傳照,一嘗Model的滋味。

點解TAG HEUER要搵Mike導及Agent L做Model呢?一方面當然係睇中佢哋嘅知名度,另一方面亦係因為今次推出嘅係「TAG Heuer Connected x Super Mario 限量版智能腕錶」,特設Mario錶面,隨住用家累積行走步數,錶面都會播放不同動畫,完成當日步數目標時Mario更會爬上旗桿,重現經典的過關動畫。除此之外,Timekeeping錶面選用1985年版《Super Mario Bros》的起格Mario;兩款Heuer 02錶面則選用《Super Mario》經典紅藍配色;Orbital錶面的界面則以《Super Mario》各式經典道具為主題。令腕錶感覺極為輕鬆活潑,與Mike導及Agent L形象不謀而合。

除咗電子錶面之外,腕錶本身嘅外型亦有大量Mario元素。錶圈刻度、按扣和錶冠標誌均飾以Mario招牌紅色帽子為主色的塗漆,錶圈三、六、九點位置分別飾以三個《Super Mario》招牌道具,兩款錶帶亦有「M」字標誌鑄刻,底蓋則有TAG Heuer x Super Mario Limited Edition」字樣。

資料來源:TAG HEUER
近日CASIO同NAMCO又有新搞作,以曾經風靡全球嘅街機遊戲《食鬼(PAC-MAN)》為主題,復刻經典錶款「F-100」,推出聯乘復古手錶「A100WEPC」,預計8月21日於日本正式發售。 今次嘅「A100WEPC」係以1978 ...
watchesandwine
【玩味十足!】CASIO推出《食鬼》主題復古手錶「A100WEPC」
21 Jul 2021
機械腕錶除了賣工藝、賣樣,另一重要的就是賣故事,而PANERAI 最新推出的Radiomir Eilean賣的,就是一個用了15年修復帆船的故事。 修復後的Eilean 眾所週知PANERAI與「海洋」極有淵源,於1936年推出的品 ...
watchesandwine
【腕錶】15年時間修復帆船 PANERAI 推Radiomir Eilean慶祝
20 Jul 2021